





2021.12.8<EXTERNAL_ver.12>

STS forum - Latin America and the Caribbean High-Level Conference "Science and Technology Diplomacy"

December 7th - 8th, 2021 at Mexico City (hybrid)

December 8th - 9th, 2021 in Tokyo (hybrid)

Participants Booklet

Final Program

	T mar i Ogram
<1 st Day>	PPT slides are available
Tuesday, December 7t	^h , 2021 (Mexico City)
Wednesday, Decembe	r 8 th , 2021 (Tokyo)
15:00 - (UTC-6)	Registration at Mexico (Ministry of Foreign Affairs, Ground level Entrance, Ave. Juárez)
06:30 - (UTC+9)	Registration at Japan (Mexican Embassy in Tokyo)
Conference Moderator	: Javier DAVILA TORRES, Director General for Cooperation Policy, Mexican Agency for
International Developme	ent Cooperation (AMEXCID), MX
16:00 - 16:30	Opening Session
07:00 - 07:30	1. KOMIYAMA Hiroshi, Chairman, STS forum, JP
<30 min.>	2. HAYASHI Yoshimasa, Minister for Foreign Affairs, JP
	3. Marcelo EBRARD CASAUBON, Secretary of Foreign Affairs, Government of Mexico,
	MX
16:30 - 18:00	First Thematic Panel:
07:30 - 09:00	"Science and Technology Diplomacy and International Cooperation"
<90 min.>	(Chair) Laura Elena CARRILLO, Executive Director, Mexican Agency for International
	Development Cooperation (AMEXCID), MX
	1. KAJITA Takaaki, President, Science Council of Japan, Physics Nobel 2015,
	JP ====
	2. Alejandro ADEM, President, Natural Sciences and Engineering Research Council
	of Canada, CA
	3. SHISHIDO Kenichi, Vice President for STI and Migrant Workers, Japan
	International Cooperation Agency (JICA), JP
	4. Arturo REYES SANDOVAL, Director General, National Polytechnic Institute, MX
18:00 - 18:15	Break
09:00 - 09:15	
<15 min.>	
18:15 - 19:45	Second Thematic Panel: "Pandemic Response – COVID 19"
09:15 - 10:45	(Chair) KUROKAWA Kiyoshi, Chairman of Health and Global Policy Institute, JP







2021.12.8<EXTERNAL_ver.12>

<90 min.>	1. Cristián MORALES, Representative in Mexico, Pan American Health Organization
	(PAHO)/ World Health Organization (WHO), MX
	2. KANEKO Hiroyuki, Vice President, Japan Science and Technology Agency (JST), JP
	3. Esther OROZCO, Chemist, Bacteriologist, Parasitologist, Researcher and Professor;
	Scientific Consultant of the Minister of Foreign Affairs, Minister of Foreign Affairs, MX
	4. Alfredo RIMOCH, Chief Executive Officer, Liomont Laboratories, MX
	5. YAMADA Koichi, Senior Vice President, Anti-Infectives Business Unit Div. Fujifilm
	Toyama Chemical Co., Ltd., JP
	6. Carlos SLIM DOMIT, Slim Foundation, MX
19:45 - 20:00	Break
10:45 - 11:00	
<15 min.>	
20:00 - 21:30	Third Thematic Panel: "Technology in Health"
11:00 - 12:30	(Chair) William H. LEE, Vice Chancellor for Science, Autonomous National University of
<90 min.>	Mexico, MX
	1. Luis HERRERA MONTALVO, General Director, National Institute of Genomic, MX
	2. Christian PEÑALOZA, Managing Director, Mirai Innovation Research Institute, MX
	3. Enzo ROMERO, General Manager LAT Bionics, PE
	4. David KERSHENOBICH, Director, National Nutrition Institute of Mexico, MX

<2nd Day>

Wednesday, December 8 th , 2021 (Mexico City) Thursday, December 9 th , 2021 (Tokyo)		
06:30 - (UTC+9)	Registration at Japan (Mexican Embassy in Tokyo)	
16:00 - 17:30	Fourth Thematic Panel: "Policy Making in Science and Technology Based Society"	
07:00 - 08:30	(Chair) Martha DELGADO, Undersecretary, Multilateral Affairs and Human Rights, MX	
<90 min.>	1. Raymond JAGESSAR, Professor, University of Guyana; President, Caribbean	
	Academy of Sciences, GY	
	2. Alicia BÁRCENA, Executive Secretary, United Nations Economic Commission for	
	Latin America and the Caribbean (ECLAC), CL	
	3. Salvador LANDEROS AYALA, Director General, Mexican Space Agency, MX	
	4. HAYASHI Haruo, President, National Research Institute for Earth Science and	
	Disaster Resilience (NIED), JP	
	5. Juan ENRÍQUEZ CABOT, Managing Director, Excel Venture Management, US	
17:30 - 17:45	Break	







2021.12.8<EXTERNAL_ver.12>

08:30 - 08:45	
<15 min.>	
17:45 - 19:15	Fifth Thematic Panel: "Innovation Ecosystem - Learning from Best Practices"
08:45 - 10:15	(Role of the private sector, policies and government, Intellectual Property Rights)
<90 min.>	(Chair) Susana LIZANO SOBERON, President, Technology and Innovation Council, MX
	1. NISHIGUCHI Hiro, CEO, Japan Innovation Network, JP
	2. Roberto ESCALANTE, Secretary General, Association of Universities of Latin
	America and the Caribbean (UDUAL), MX
	3. David JASO, CEO Learnetic Latin America, SA de CV, MX
	4. Blanca TREVIÑO DE LA VEGA, President & CEO, Softtek, MX
	5. Alexis ROIG, CEO, SciTech DiploHub - Barcelona Science and Technology
	Diplomacy Hub, ES
	6. YAMAUCHI Banjo, Family Representative, Yamauchi No.10 Family Office, JP
19:15 - 19:30	Break
10:15 - 10:30	
<15 min.>	
19:30 - 21:00	Sixth Thematic Panel: "Innovation as an instrument to transform the world"
10:30 - 12:00	(Chair) Enrique CASTANEDA, Chancellor, Universidad Peruana Cayetano Heredia, PE
<90 min.>	1. Mateo VALERO, Founder and Director, Barcelona Supercomputing Center, ES
	2. TSUJII Junichi, AIST Fellow & AIRC Director, Artificial Intelligence Research
	Center (AIRC), National Institute of Advanced Industrial Science and
	Technology (AIST), JP
	3. Claudia DEL POZO, Executive Director, Eon Resilience Lab of C Minds, MX
	4. Kiyoshi TSURU, President, Committee on Professional Competencies of the
	Business Coordinating Council Mexico, MX
	5. Priscila RODRIGUEZ, Director, Innovation and Technology Transfer, Secretariat of
	Higher Education, Science, Technology and Innovation of Ecuador, EC
21:00 - 21:30	Conclusion and Way Forward
12:00 - 12:30	> FUJIKI Kanji, Executive Director, STS forum, JP
<30 min.>	Marcelo EBRARD CASAUBON, Minister of Foreign Affairs, Government of Mexico,
	MX